Erdoğan DEMİR / EDİRNE (Gazete Bursa) – S.S. Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), 2025/2026 yağlık ayçiçeği üretim sezonu için tarife kontenjanı ve gümrük uygulamalarının 18 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Birlik, yağlık ayçiçeğinin gıda arz güvenliği açısından taşıdığı stratejik önemi vurgulayarak, bu uygulamanın çiftçilere sürdürülebilir bir gelir, sanayicilere de öngörülebilirlik sağlayacağını ve ülkeye fiyat istikrarı getireceğini belirtti.
ÇİFTÇİ ODAKLI POLİTİKALARLA ÜRETİM ARTIŞI
2024/2025 sezonunda uygulanan tarife kontenjanı ve ithal ikame fiyat politikalarının, yüksek üretim maliyetleri ve zorlu iklim koşulları altında çiftçilere önemli bir destek sağladığını ifade eden Trakya Birlik, bu sayede yağlık ayçiçeği üretiminde yüzde 15 oranında bir artış gerçekleştiğini belirtti. Geçtiğimiz sezon yüzde 50’nin altına düşen yeterlilik oranının, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarının iş birliği ile yürütülen çalışmalar sonucunda yüzde 75-80 seviyelerine çıkarılması hedefleniyor.
YENİ DESTEKLER VE KÖY BAZLI VERİM SİGORTASI
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025/2026 sezonu için yağlık ayçiçeğini stratejik ürün olarak tanımlayarak “Temel Üretim Desteği”ne ek olarak “Planlı Üretim Desteği”, “Yerli Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği” ve “Su Kısıtı Desteği” gibi yeni destekler sunuyor. Ayrıca, dünya genelinde ilk kez uygulanacak “Köy Bazlı Verim Sigortası” ile kuraklık gibi iklimsel risklere karşı üreticilerin korunması amaçlanıyor. Bu desteklerin, üretim motivasyonunu artırarak risk ve belirsizlikleri azaltması hedefleniyor.
18 Temmuz 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde, 12 Ocak 2026-31 Mayıs 2026 tarihleri arasında 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu için yüzde 0, bunun yanı sıra 400 bin ton ham ayçiçeği yağı için yüzde 20 gümrük vergisi ile tarife kontenjanı açıldığı bildirildi. Kontenjan, 1 Temmuz-30 Kasım 2025 tarihleri arasında yerli tohum alımı yapan ve ham/rafine ayçiçeği yağı üreten sanayici firmalara öncelikli olarak sunulacak. Başvuruların ise 1-15 Aralık 2025 tarihleri arasında e-Devlet ya da Ticaret Bakanlığı’nın “E-Hizmetler” platformu üzerinden e-imza ile gerçekleştirileceği belirtildi. İthal lisanslarının devredilemeyeceği ve yalnızca belirtilen dönem içinde kullanılabileceği ifade edildi.
Trakya Birlik, çiftçi odaklı politikaların hayata geçirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakan Yardımcıları Mustafa Tuzcu ve Dr. Ahmet Bağcı, Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, bölge milletvekilleri ve ilgili bürokratlara teşekkür etti. Birlik, 2025/2026 sezonunun çiftçiler, üretici ortaklar ve ülke için bereketli geçmesini temenni etti.