1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uzaktan Çalışma İzni, İzin Talebinde İkinciliğe Yükseldi

Uzaktan Çalışma İzni, İzin Talebinde İkinciliğe Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandeminin etkisiyle hayatımıza entegre olan uzaktan çalışma modeli, artık kalıcı bir talep haline dönüşmüş durumda.

İSTANBUL (Gazete Bursa) – 2024 yılı ve bu yılın ilk yarısında, şirketlerin ofise dönüş eğilimlerine rağmen, çalışanların en fazla talep ettiği izin türleri arasında uzaktan çalışma izni ikinci sıraya yerleşti.

Yapılan araştırmalar, 2024’ün ilk altı ayında her 10 izin talebinden birinin uzaktan çalışmak için yapıldığını ortaya koydu. Pandemi öncesinde neredeyse yok denecek kadar az olan bu talep, yıldan yıla artış göstererek sağlık ve eğitim gibi geleneksel izin türlerini geride bıraktı.

PANDEMİDEN BERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Kolay İK’nın verilerine göre, 2019 yılında pandemiden önce çalışanların talep ettiği izinler arasında uzaktan çalışma izninin oranı sadece yüzde 0,62 iken, bu oran 2020’de yüzde 1,76, 2021’de yüzde 2,2, 2022’de yüzde 3,29, 2023’te ise yüzde 4,4 seviyesine ulaştı. 2024 yılına gelindiğinde, ofise dönüşlerin artmasıyla birlikte bu oran hızlı bir yükseliş göstererek yüzde 9,6’ya çıktı. Böylece uzaktan çalışma izni, hastalık ve eğitim gibi izinlerin önüne geçerek yıllık izinden sonra en fazla talep edilen ikinci izin türü haline geldi. Bu yılın ilk yarısında da bu yükseliş devam etti ve izinlerin yüzde 10,51’i uzaktan çalışmak için alındı. Bu durum, geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık her 10 izin talebinden birinin şirket dışında çalışmak için yapıldığını gösteriyor.

ÖZEL İZİN TÜRLERİ ARTIYOR

Son yıllarda, şirketlerin işveren markası olma yönünde attığı adımlar; yıllık, haftalık, hastalık, doğum gibi ücretli izin türlerine ek olarak özel izin türlerini de gündeme getirmiştir. Kolay İK’nın verilerine göre, en fazla talep edilen bu özel izin türleri arasında doğum günü, karne günü, sigara içmeme ve regl izni öne çıkıyor.

TUNCA ÜÇER: “HAYATI DENGELEME İHTİYACI KALICI HALE GELDİ”

Kolay İK COO’su Tunca Üçer, pandeminin getirdiği uzaktan çalışma modelinin artık çalışanlar için temel bir beklenti haline geldiğini vurguladı. “Çalışanlar, sadece işlerini yürütmekle kalmayıp, yaşamlarını da dengelemek istiyor” diyen Üçer, doğum günü ve regl gibi özel izin taleplerinin arttığını ifade etti. Şirketlerin bu taleplere duyarlı bir yaklaşım sergilemesinin ve güvene dayalı bir kültür inşa etmesinin önemine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzaktan Çalışma İzni, İzin Talebinde İkinciliğe Yükseldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.