ANKARA (Gazete Bursa) – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sri Lanka Ticaret, Gıda Güvenliği ve İş Birliği Bakanı Wasantha Samarasinghe ile başkent Kolombo’da düzenlenen “Türkiye Sri Lanka Ortak Ekonomik ve Teknik İş Birliği Komisyonu 3. Toplantısı Açılış Oturumu”na katıldı.
Bakan Tekin, burada yaptığı konuşmada, Sri Lanka’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pandemi döneminde çevrim içi olarak gerçekleştirilen önceki toplantının ardından bu kez yüz yüze bir araya gelmenin ve Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ekonomik ve teknik iş birliğini kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatını bulmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.
Bakan Tekin, küresel ekonominin son yıllarda karmaşık bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, ekonomik araçların yanı sıra jeopolitik dengelerde de hızlı değişimlerin yaşandığını vurguladı.
Bölgesel istikrarsızlıklar ve ticaret politikalarındaki sertliklerin küresel belirsizlikleri beraberinde getirdiğini kaydeden Bakan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası çatışmaların belirginleştiği bir dönemdeyiz. Öngörülemeyen çatışmalar dünya sahnesinde kendini göstermeye başladı. Ukrayna’daki savaş ve Gazze’deki trajedi gibi olaylar, siyasi ve ticari ilişkileri etkiliyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak ilişkilerimizi demokrasi, insan hakları ve barış temelinde şekillendirmeyi tercih ediyoruz. Bugün burada, bu gerçekler ışığında Sri Lanka ile ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla bulunuyoruz.”
Küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiğine dikkat çeken Bakan Tekin, çok taraflı ticaret sisteminin sorgulandığı ve ekonomik yapıların sınandığı bir döneme tanıklık edildiğini ifade etti. Tekin, “Türkiye olarak, dünya genelindeki ülkelerle bu perspektifte ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu bağlamda Sri Lanka ile olan ilişkilerimizi stratejik olarak önemsiyoruz.” dedi.
Önceki toplantılarda birçok iş birliği önerisinin gündeme alındığını aktaran Bakan Tekin, “Ticari ve ekonomik ilişkileri kurumsal bir çerçeveye oturtacak anlaşma, protokol ve mutabakat zaptı önerileri üzerinde mutabakata varılmıştır.” diyerek, bürokratik süreçleri tamamlanmamış olan anlaşmalarda bugünkü toplantılar sonucunda hız kazanılacağını belirtti. Ayrıca, “Bugünkü toplantıların ardından bu taslakların yeniden değerlendirileceğine, öncelik sırasına konulacağına ve hızlı bir şekilde hayata geçirileceğine inanıyorum. Örneğin, yatırımcıların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması sürecini Sri Lanka’nın yeni yatırım yasası çerçevesinde gecikme yaşamadan başlatmayı umuyoruz. Aynı şekilde, eğitim iş birliği anlaşması ve tarım alanındaki mutabakat muhtırasının da bu görüşmelerle imzalanarak hayata geçirileceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.