1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Inşaat Sektöründe Belirsizlikler ve Zorluklar

Inşaat Sektöründe Belirsizlikler ve Zorluklar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İSTANBUL (Gazete Bursa) – Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), inşaat sektörüne ve ekonomik duruma dair önemli verileri içeren İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Temmuz 2025 sayısını kamuoyuna sundu.

“Belirsizlik Yüksek, Güven Zayıf, Beklentiler Temkinli” başlığını taşıyan raporda, hem küresel gelişmeler hem de Türkiye ekonomisinin inşaat sektörü üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alındı.

Raporda, 2025 yılı ilk yarısının, küresel ekonomik ve siyasi belirsizliklerin Türk inşaat sektörünü farklı açılardan etkilediği bir dönem olarak öne çıktığı ifade edildi.

Jeopolitik gerginlikler, finansal sıkılaşma politikaları ve artan maliyetler, sektör paydaşlarının temkinli davranmasına neden olurken, iç piyasada deprem bölgesindeki yeniden imar çalışmaları ve büyükşehirlerdeki kentsel dönüşüm projeleri, üretim ve istihdam açısından sektöre destek sağladı. Ancak, yüksek faiz oranları ve artan maliyetler, finansmana erişim konusundaki zorluklar, sektörde temkinli bir yaklaşımı beraberinde getirdi.

Kamu müteahhitlerinin şartsız tasfiye hakkı ve vergi tevkifat oranlarında indirim talebi ise devam ediyor.

İnşaat sektöründe son dönemlerdeki maliyet artışları, kamu yapım işlerinde yetersiz bütçeler ve hakediş tahsilatındaki gecikmeler, bütçe kısıtları ve yüksek enflasyon ortamı, müteahhitlik firmalarının finansal yüklerini giderek artırdı. Raporda, kısa ve orta vadede öncelik taşımayan projeler ile az ödenek ayrılan projeleri sürdürmenin müteahhitler üzerinde ağır bir mali yük oluşturduğu vurgulandı.

Buna ek olarak, kamu projelerine yönelik müteahhitlere sözleşmelerin tasfiyesine olanak tanıyan bir düzenlemenin hayata geçirilmesinin sektördeki büyük ihtiyaçlar arasında yer aldığı belirtildi. Tamamlanma oranı yüzde 75’in altında kalan ve yatırım programında öncelik taşımayan işlerin yüklenicilerine şartsız tasfiye hakkı verilmesiyle kamu bütçesinde tasarruf sağlanabileceği ve müteahhitlerin mali yüklerinin hafifletilebileceği ifade edildi.

Ayrıca, kamu projelerinde vergi tevkifat oranlarının indirilmesi talepleri de raporda dikkat çekici bir şekilde yer aldı. 30 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile demiryolu hattı, tramvay, monoray, finiküler, metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri inşaat ve onarım işleri için vergi tevkifat oranının yüzde 1’e düşürüldüğü anımsatıldı. Sektördeki mevcut sorunlar, enflasyon ve yüksek kredi faiz oranları göz önünde bulundurularak, diğer iş kollarıyla ilgili olarak 4734 sayılı Kanun kapsamında ihale edilmiş inşaat taahhüt ve onarım işlerinde Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatının yüzde 2 düzeyine indirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Rapora göre, yurt içindeki kamu yatırımlarında alınan tasarruf tedbirleri, Türk firmalarını yurt dışına yönlendirdi. Türk inşaat şirketleri, artan küresel rekabet, jeopolitik riskler ve proje finansmanındaki zorluklarla karşı karşıya kalırken, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren firmalar için finansman sağlamak önemli bir engel olarak öne çıkıyor. Diplomatik ilişkiler, teknik danışmanlık gücü ve yerel ortaklık stratejileri ise belirleyici unsurlar olarak dikkat çekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Inşaat Sektöründe Belirsizlikler ve Zorluklar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.