İSTANBUL (Gazete Bursa) – Türkiye İMSAD, 2025 Mayıs ayı itibarıyla İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, inşaat malzemesi sektörü ihracatı, bir önceki yılın nisan ayına göre 428 milyon dolar artış göstererek 2,84 milyar dolara ulaştı. Mayıs 2025’te ihracat miktarı, bir önceki aya kıyasla 831 bin ton artarak toplamda 4,92 milyon ton oldu. Öte yandan, ithalat geçen yılın mayısına göre yüzde 14,4 oranında düşerek 996 milyon dolara geriledi.
İHRACAT MİKTARI 831 BİN TON ARTTI
Açıklanan verilere göre, 2025 Mayıs ayında inşaat malzemesi ihracat miktarı, bir önceki nisan ayına göre 831 bin ton artış kaydetti ve 4,92 milyon tona yükseldi. Geçen yılın mayıs ayına göre ise ihracat miktarında yüzde 9,00,58 dolar/kg seviyesine geriledi.
Mayıs 2025 itibarıyla inşaat malzemesi sanayi ithalatı ise 996 milyon dolar olarak belirlendi. Böylece, ithalat geçen yılın mayıs ayına kıyasla yüzde 14,4 oranında azalmış oldu. İthalatın 1,0 milyar dolar seviyesine oldukça yakın olduğu da raporda vurgulandı.
2025 Mayıs ayındaki inşaat malzemesi sanayi ithalatı miktarı 346 bin 644 ton olarak kaydedildi. Aylık ithalatın miktar olarak sınırlı bir düşüş gösterdiği ifade edilirken, ortalama ithalat birim fiyatı ise 2,87 dolar/kg olarak gerçekleşti.
YILLIK İHRACAT 29,73 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Türkiye İMSAD’ın verilerine göre, 2025 Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29,73 milyar dolara ulaştı. Bu durum, 2025’in ilk beş ayında yıllık ihracat değerinde yüzde 2,0 artışa işaret ediyor. Mayıs 2025 itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat miktarı da yüzde 2,2 artarak 47,37 milyon ton seviyesine yükseldi. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,63 dolar/kg olarak belirlendi.
Rapor, 2025 yılının ilk beş ayında ihracat pazarlarının durağan kaldığını, ticarette korumacılık endişeleri ve jeopolitik gelişmelerin ihracata baskı oluşturduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu olumsuzluklara rağmen ihracat artışının devam ettiğine dikkat çekildi.
ALTI ALT ÜRÜN GRUBUNDA İHRACAT DEĞER OLARAK YÜKSELDİ
Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisindeki alt sektörlerin ihracatı, 2025 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre hem miktar hem de değer açısından genellikle olumlu bir performans sergiledi. Bununla birlikte, ihracat pazarlarındaki durgunluk ve tarifelerdeki belirsizlik, inşaat malzemesi sanayisinin alt sektörlerini farklı şekillerde etkiledi. Mayıs 2025 itibarıyla alt sektörlerin ihracat performansında, bir önceki nisan ayına kıyasla miktar ve değer artışları gözlemlendi.
Endeks verileri, 2025 yılı Mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ortalama ihracat birim fiyatlarının 2024 yılı Mayıs ayına göre arttığını göstermektedir. İki alt ürün grubunda ise fiyat düşüşleri kaydedildi.
Türkiye İMSAD raporunda alt ürün gruplarına dair yüzdelik değişimlere de yer verildi. 2025 Mayıs ayında mineral, taş ve toprak ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 azaldı. Demir çelik ürünlerinde yüzde 5,7 düşüş yaşanırken, metal bazlı ürünlerin fiyatları yüzde 4,2 oranında arttı. Kimyasal bazlı ürünlerde ise ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 13,5 yükseldi. Elektrik malzemeleri ve teçhizatlarının fiyatları da yüzde 5,9 oranında artış gösterdi.
2025 yılı Mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun dördünde, geçen yılın Mayıs ayına göre ihracat miktarında artış yaşanırken, dört sektörde ise düşüş gözlemlendi. Bu dönemde, demir çelik ürünlerinde ihracat miktarı yüzde 9,9, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 7,9 oranında artış kaydedildi. Ancak, yalıtım malzemelerinde yüzde 17,7 oranında bir azalma yaşandı. Mineral, taş ve toprak ürünleri ise yüzde 11,0 oranında yükseliş gösterdi.
Raporun verilerine göre, 2025 Mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat değerinin, geçen yılın Mayıs ayının üzerinde gerçekleştiği, iki alt ürün grubunun ise altında kaldığı tespit edildi. Bu çerçevede, demir çelik ürünlerinde yüzde 3,6, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 1,8 artış kaydedilirken, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 12,6, metal bazlı ürünlerde yüzde 10,6 oranında yükseliş yaşandı. Kimyasal bazlı ürünlerde ise yüzde 5,3 artış gerçekleşirken, yalıtım malzemelerinde yüzde 13,6 oranında düşüş görüldü.