Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yaptığı arkeolojik çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor.
ORDU (Gazete Bursa) – Ordu Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılından bu yana Kurul Kalesi’nde sürdürdüğü kazı çalışmalarının ardından, şimdi de Fatsa ilçesi Yapraklı Köyü sınırlarında bulunan Cıngırt Kalesi’nde kazı çalışmalarına başlamaya hazırlanıyor.
Ordu Müze Müdürlüğü’nün liderliğinde ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol’un bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilecek olan bu kazılar, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan bilimsel ve teknik destekle devam edecek. Böylece Cıngırt Kalesi’nde 2012 yılında yapılan kurtarma kazılarının ardından ikinci kazı dönemi resmen başlatılmış olacak.
2012 YILINDA KURTARMA KAZISI YAPILMIŞTI
Fatsa’nın yaklaşık 5 kilometre güneyinde, Yapraklı Köyü sınırları içinde yer alan Cıngırt Kayası Arkeolojik Yerleşim Alanı, yüksek ve ormanlık bir tepe üzerinde konumlanmaktadır. Bu doğal yapısıyla savunmaya elverişli alan, 1995 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir. 2012 yılında Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Erol’un danışmanlığında gerçekleştirilen ilk kurtarma kazısı, önemli arkeolojik bulguların ortaya çıkmasını sağlamıştır.
ORTA ÇAĞA AİT BULGULAR ELDE EDİLMİŞTİ
Şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmalarda kayalara oyulmuş tünel benzeri yapılar, basamaklar, nişler, taş döşemeler, bir adet dehliz ve lahit mezar tipi taş oymaları tespit edilmiştir. Ayrıca yüzeyde bulunan çatı kiremiti ve seramik parçalarının Orta Çağ dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Tespit edilen yapılar, M.Ö. 301-63 yılları arasında Karadeniz hinterlandında yaygın olarak kullanılan savunma ve yerleşim sistemlerine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Bu bağlamda Cıngırt Kayası’nın, Pontus Kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen ve “Phrourion” (askeri gözetleme/kale yerleşmesi) özelliği taşıyan yapılar arasında yer alabileceği değerlendirilmektedir.
BÖLGE TURİZMİNE KAZANDIRILACAK
Kazı çalışmaları, yalnızca arkeolojik buluntularla sınırlı kalmayacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu önemli kültürel mirasın korunmasını, tanıtılmasını ve bölge turizmine kazandırılmasını da hedefliyor. Kazılarla birlikte bölgenin tarihi dokusu daha da netlik kazanacak, bu alanın bilimsel değeri artarken, yerel ve ulusal ölçekte kültürel turizm açısından da cazibe merkezi haline gelmesi amaçlanmaktadır.