1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şimşek: Enflasyonu Yıl Sonunda %30’un Altına İndireceğiz

Şimşek: Enflasyonu Yıl Sonunda %30’un Altına İndireceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7’de gerçekleştirdiği yayında ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son birkaç ayda hem iç hem de dış etkenler açısından zorlu bir dönem yaşandığını belirten Şimşek, ekonominin olumlu bir döngüye girdiğini ifade etti.

Şimşek, sürecin başarılı bir şekilde yönetildiğini vurgulayarak, “Finansal göstergelerin çoğu şok öncesi seviyelere döndü. Mart ortasında brüt rezervlerimiz 170 milyar doların biraz üzerindeyken, şu anda tekrar aynı seviyeye geldik. Günlük Merkez Bankası bilançosuna baktığımızda brüt rezervler 172 milyar dolar civarında. Dolayısıyla brüt rezervde, şoklar başlamadan önceki seviyelere geri döndük. Swap hariç net rezervde de önemli bir toparlanma yaşandı.” şeklinde konuştu.

Bu süreçte ülke risk priminin (CDS) 256’dan 380’lere yükseldiğini bildiren Şimşek, “Şu anda 280 civarına geri döndü. Finansal göstergelerin çoğu mart ortasına dönmüş durumda. Reel ekonomide ise finansal koşullarda bir sıkılaşma yaşandı. Ancak son dönemde finansal koşulların tekrar gevşemeye başladığını görüyoruz. Geçen ay finansman maliyetleri yüzde 49’dan 46’ya düşerken, şu anda 43 civarında.” ifadelerini kullandı.

“HARCAMA DİSİPLİNİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ”

Şimşek, büyümenin ılımlı bir şekilde devam ettiğini ve cari açıkta kayda değer bir bozulma olmadığını belirterek, “Harcama disiplinine devam ediyoruz. Bütçe hedeflerini harcama ayağında ihmal etmeyeceğiz. Ekonomik büyüme ılımlı seyrediyor ve bu durum gelir performansımızı olumsuz etkiliyor.” dedi.

“ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN DAVRANDIK”

Şimşek, ticaret savaşlarının ülkelerden fon çıkışını tetikleyen bir durum olduğunu hatırlatarak, bölgedeki savaşların da bu riskleri artırdığını belirtti.

Petrol fiyatlarının 70 dolarların üzerine çıkıp, sonrasında düştüğünü anlatan Şimşek, şu şekilde değerlendirdi: “Bu gelişmeler doğrudan veya dolaylı olarak bizi etkiliyor. Biz kural bazlı davrandık ve uluslararası normlara uygun hareket ettik. Panik yapmadık, gerekli önlemleri zamanında aldık. Programımız, birden fazla şokla karşı karşıya kalmamıza rağmen başarılı bir şekilde işliyor. Enflasyon beklentileri iyileşiyor, cari açık kontrol altında ve reel ekonomide ılımlı büyüme devam ediyor.”

“KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA SAYISI 3 BİN 100’ÜN ALTINDA”

Finansal koşulların sıkılaşmasıyla birlikte reel sektörden gelen şikayetlerin arttığını kaydeden Şimşek, “Reel sektörün bilançosundaki bozulma, ifade edilen boyutlarda değil. Konkordato ilan eden firma sayısı 3 bin 100’ün altında. Ocak-haziran dönemindeki en son rakam 3 bin 72 civarındaydı. Bu firmaların toplam özel sektör cirosundaki payı yüzde 0,69, toplam ihracattaki payı yüzde 0,59, istihdamdaki payı yüzde 0,78 ve toplam nakdi kredilerdeki payı ise yüzde 0,88.” dedi.

Haziran itibarıyla karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranının yüzde 2,6 olduğunu belirten Şimşek, bu oranın 12 yıllık ortalamasının yüzde 2,5 olduğunu ve dolayısıyla uzun vadeli ortalamalardan büyük bir sapma olmadığını açıkladı.

Şimşek, haziran ayı itibarıyla ticari kredilerin yalnızca yüzde 1,6’sında tahsilat sorunu yaşandığını ve uzun vadeli oranın yüzde 3,1 olduğunu, mevcut seviyenin tarihsel ortalamanın altında kaldığını ifade etti.

“İHTİYACA GÖRE YENİ KARARLAR ALIYORUZ”

Finansal İstikrar Komitesinde risk unsurlarını değerlendirdiklerini ve bu doğrultuda adımlar attıklarını anlatan Şimşek, “İhtiyaca göre müdahale edip yeni kararlar alıyoruz.” dedi.

Merkez Bankasının enflasyon için bir tahmin aralığı belirlediğini hatırlatan Şimşek, “Yüzde 24 orta nokta, yüzde 29 ise üst sınır. Yıl sonunda enflasyonda orta nokta ile üst tahmin aralığında bir yerde olacağımıza inanıyoruz. Yüzde 29’un altında bir rakamı öngörüyoruz ve bu yıl sapma beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların hayat pahalılığına odaklandığını belirten Şimşek, “Programımızın özü hayat pahalılığıyla mücadeledir. Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek ve vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, şu an yüzde 35 olan yıllık enflasyonu yıl sonunda 20’li rakamlarla kapatmayı hedeflediklerini, yani yüzde 30’un altında bir rakam beklediklerini aktardı. Zirai don ve kuraklık olmasaydı gıda enflasyonunun haziranda yüzde 30’un altında olacağını ifade etti.

Manşet enflasyonun yüzde 35 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Şimşek, bu kalemde geçen seneye göre önemli bir düşüş yaşandığını vurguladı. Kira enflasyonunun ise şu anda yüzde 83’e düştüğünü ve kiraların manşet enflasyonu yukarıda tuttuğunu belirtti.

Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve konut arzını artırarak konut sahipliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, “Enflasyon düşüyor, vatandaşlarımızın hissettiği enflasyon hızı da azalıyor. Ancak enflasyonun düşmesi, fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Fiyatlar tüm dünyada artmaya devam ediyor. Enflasyondaki düşüş, fiyatların artış hızının yavaşlaması demektir. Bu yıl enflasyonu yüzde 30’un altına, gelecek yıl ise yüzde 20’nin altına çekmeyi planlıyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şimşek: Enflasyonu Yıl Sonunda %30’un Altına İndireceğiz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.