1. Haberler
  2. Dünya
  3. Lystra İmgesi Sergisi, Tarih Meraklılarını Bekliyor

Lystra İmgesi Sergisi, Tarih Meraklılarını Bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KONYA (Gazete Bursa) – Sergi açılışında konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Kazı çalışmalarının yanı sıra Lystra’nın dünyadaki resimlerinden oluşan böyle bir serginin hazırlanması, tarihi önemini gün yüzüne çıkarmak açısından oldukça değerli. Konya olarak tarihimize sahip çıkıyor ve bunun turizm alanında şehrimizin gelişmesine katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi. Konya Valisi İbrahim Akın ise, “Hz. Mevlana’nın çağrısı nasıl tüm insanlığı kucaklıyorsa, sanat da benzer bir şekilde dili ve inancı aşan evrensel bir buluşma ortamı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) Türkiye Milli Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) iş birliğiyle “Batı Dünyasında Lystra İmgesi” adlı sergi açıldı.

Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi açılışında Lystra Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, kazı çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti. Lystra’nın tarihi önemine dikkat çeken Doç. Dr. Demiroğlu, “100’e yakın Lystra’yı konu alan sanat eseri mevcut. Avrupalı sanatçılar, hayal ettikleri Lystra’yı bu eserlerde resmetmiş. Bu sergi, sanatçıların bakış açılarını ve hayallerini tanıtmaya yönelik bir çaba” dedi.

“ÖZELLİKLE LYSTRA’DAKİ KAZININ SESLERİ DÜNYANIN HER TARAFINDAN GELECEK”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Konya’ya gelen milyonlarca turist var. Burası Mevlana şehri. Yerel yönetimler olarak amacımız, geçmişe ışık tutarken aynı zamanda Konya’ya gelen misafir sayısını artırmak. Lystra’daki kazının sesleri, dünyanın dört bir yanından yankı bulacak. Bu bölgenin keşfedildiğini duyan Hristiyan inancına sahip bireyler ve tarih meraklıları buraya akın edecektir” dedi.

“TURİZM AÇISINDAN, DİNLER AÇISINDAN KONYA’MIZA BÜYÜK BİR ENERJİ SAĞLAYACAK”

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya’nın tarihi eserler açısından önemli bir ziyaretgah olduğunu ifade ederek, “Bu eseri gün yüzüne çıkarıp somut hale getirdiğimizde, Hristiyanlık tarihi açısından da önemli bir ziyaret yeri haline gelecektir. Bu durum, turizm ve dinler açısından Konya’ya büyük bir katkı sunacaktır. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

“10 BİN YILDIR ŞEHİR HAYATINI SÜRDÜREBİLMİŞ ENDER YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİ”

Başkan Altay, Çatalhöyük’ten örnek vererek, Konya’nın yaklaşık 10 bin yıldır şehir yaşamını sürdürebilmiş nadir yerleşim alanlarından biri olduğuna dikkat çekti. “Anadolu’nun kalbinde başlayıp, her dönemin en güzel hatıralarının ve zenginliklerinin yaşandığı bir yer haline geldi. Çatalhöyük’te kurduğumuz karşılama merkezi, ziyaretçi sayısını artırdı. Darülmülk Projesi kapsamında 13. yüzyıl Konya’sını gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

“KONYA HRİSTİYANLIK DÖNEMİNE AİT ÇOK ÖNEMLİ ALANLARA DA SAHİP BİR ŞEHİR”

Konya’nın tarihinin sadece iki dönemle sınırlı olmadığını, özellikle Hristiyanlık dönemine ait önemli alanlara sahip olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Karatay Belediyemizle Savatra’da benzer bir kazı çalışması yapıyoruz. Lystra’daki çalışmalar, duyduğumuz andan itibaren bizleri heyecanlandırıyor. Lystra ile ilgili önemli sanatçıların eserlerinin birçok müzede sergilendiği gerçeği, buranın önemini artırıyor. Fiziksel olarak büyük bir kazı alanı olmasa da, bilinirlik açısından oldukça mühim. İki yıldır elde edilen buluntular da umut verici. Kazı tamamlandığında çok değerli yapıların ortaya çıkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“KONYA’NIN TURİZM PASTASINDAN ALDIĞI PAYIN ARTTIĞINA HEP BİRLİKTE ŞAHİT OLACAĞIZ”

Başkan Altay, kazı çalışmalarının ve Lystra’nın resimlerinden oluşan serginin hazırlanmasının önemine vurgu yaparak, “Konya olarak tarihimize sahip çıkıyoruz ve turizm alanında şehrimizin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hz. Mevlana ve Selçuklu başkentini 3 milyondan fazla insan ziyaret ediyor. Bu ziyaretçilerin şehrimizde konaklaması için önemli yatırımlar yapılıyor. 2029 hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde, Konya’nın destinasyon sayısının artacağını ve turizm pastasından aldığı payın büyüyeceğini göreceğiz” dedi.

Başkan Altay, Konya’daki iş birliği kültürüne de dikkat çekerek, “Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Belediye Başkanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu süreci yürütüyoruz. Bu kazı döneminin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Tüm kazı ekibine teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

VALİ AKIN KONYA BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR ETTİ

Konya Valisi İbrahim Akın, şehrin yüzyıllar boyunca farklı inançlara, kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti. “Hz. Mevlana’nın çağrısı nasıl tüm insanlığı kucaklıyorsa, sanat da benzer bir şekilde evrensel bir buluşma alanı sunmaktadır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi de bu ruhun bir yansımasıdır. Serginin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

SERGİ 27 TEMMUZ’A KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK

Ortaçağ ressamlarının Lystra’yı konu alan eserlerinin görselleştirildiği ve kazı çalışmalarında ortaya çıkan arkeolojik buluntulara ait fotoğrafların yer aldığı sergi, 27 Temmuz’a kadar Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Meram ilçesine bağlı Hatunsaray Beldesi Gökyurt köyü sınırlarında yer alan Lystra, ortaçağda Roma’nın önemli kolonilerinden biri olarak biliniyor. Antik kent, Aziz Pavlus’un gelişiyle Hristiyanlık tarihinde de özel bir yere sahiptir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Lystra İmgesi Sergisi, Tarih Meraklılarını Bekliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.