Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, son günlerde Gemlik fayında meydana gelen depremlerin büyüklüğünün 3.9, 4.2 ve 4.4 olarak artış göstermesinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Aykan, Gemlik fayının batıya doğru uzanan ve 960 yıldır enerji biriktiren İznik – Mekece fayının yakından izlenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul’un şehir merkezinden diri fay geçmediğine dikkat çekerken, Bursa’nın hemen hemen her ilçesinden diri fay geçtiğini belirterek Bursa’nın deprem riskinin İstanbul’a kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyledi.
Aykan, “1 Temmuz’da Kuzey Anadolu fayının güney kolunda, Gemlik fayının kuzeyinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ardından 4.2 ve bugün de 4.4 büyüklüğünde depremler yaşandı. Normal şartlarda bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına neden olmaz. Gemlik fayı 30 km uzunluğunda ve 1419 yılında burada büyük bir 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş. Üzerinden 600 yıl geçmiş olması, depremleri daha da önemli kılıyor. Bu artış, 4.4’ten daha büyük bir depremin olabileceğine işaret ediyor; ancak kesin bir şey söylemek mümkün değil. Dikkatli olunmalı ve tedbir alınmalı. Gemlik körfezinde aralık 2023’te 5.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bu bölgedeki deprem aktivitesinin yoğunluğu dikkat çekici” şeklinde konuştu.
Gemlik fayının batısındaki İznik – Mekece fayına da dikkat çeken Aykan, “Bu fay yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve 960 yıl önce büyük bir deprem üretmiş durumda. Bu nedenle çok dikkat edilmesi gerekiyor. Gemlik fayı ile birlikte bu fayın da büyük bir deprem üretme riski oldukça fazla. 960 yılda bir tekrarlama süresi olduğunu düşünürsek, periyodun yaklaşmış olması sebebiyle dikkatli olmak elzem” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZ VERİLMELİ”
Bursa’nın neredeyse tüm ilçelerinden diri fay geçtiğini belirten Jeoloji Mühendisi Aykan, “Vakit kaybetmeden Bursa’nın depreme dayanıklı bir şehir haline gelmesi için gerekli çalışmaların yapılması şart. MTA’nın diri fay haritasına baktığımızda, İstanbul’un merkezinden geçen diri bir fayın bulunmadığını görüyoruz. Faylar daha çok Marmara Denizi’nden geçerken, Bursa’nın her ilçesinde diri faylar mevcut. Bu nedenle Bursa’nın bir an önce depreme dirençli bir şehir haline gelmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmelidir” dedi.
Diğer Bursa Haberleri – Bölge Haberleri için tıklayın