1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kasko ve Trafik Sigortasında Yeni Pert Kuralı!

Kasko ve Trafik Sigortasında Yeni Pert Kuralı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trafikteki araçların kaza riski her an mevcuttur. Kasko ve zorunlu trafik sigortası, araç sahiplerinin hem kendilerini hem de üçüncü şahıslara verebilecekleri zararları güvence altına almasını sağlıyor.

NTV’nin haberine göre, araçlarda meydana gelen ağır hasarlarla ilgili kurallar değişiyor.

1 Temmuz 2025’ten itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, kaza sonucu aracın piyasa değerinin yüzde 60’ının altında kalan hasarlarda onarım yapılacak ve bu hasar pert sayılmayacak. Hasarın boyutunu ise eksperler belirleyecek.

Bu yeni düzenleme ile tam hasar ve ağır hasar durumları için farklı uygulamalar devreye girecek.

TAM HASAR NASIL HESAPLANIR?

Kaza sonucunda aracın KDV dahil onarım maliyeti, aracın değerini aştığı takdirde araç tam hasar olarak değerlendirilecek. Bu durumda, aracın hurda tescil belgesi çıkarıldığında sigorta şirketi tarafından tazminat ödenecek.

AĞIR HASAR NASIL BELİRLENİR?

Kazalı aracın onarım maliyeti, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını geçtiğinde, araç ağır hasar olarak nitelendirilecek. Eğer hasar, yüzde 60’ın altında kalırsa, araç pert kabul edilmeyecek ve onarılarak trafiğe çıkmaya devam edecek.

İSTİSNALAR NELERDİR?

Bazı parçaların zarar görmesi durumunda, hasar oranı yüzde 60’ın altında olsa bile araç pert sayılacak ve ağır hasar kaydı oluşturulacaktır. Taban, marşpiyel, şasi kolu, tavan sacı, ön göğüs sacı gibi kritik parçaların zarar görmesi, aracın ağır hasarlı olarak sınıflandırılmasına neden olacaktır.

ÇEKME BELGESİ GEREKEN DURUMLAR

Ağır hasar durumunda, hasarlı araç notere gidilerek trafikten çekilecek ve çekme belgesi sigorta şirketine sunulduğunda tazminat ödenecek.

EKSPERLERİN ROLÜ

Araçların hasar durumlarıyla ilgili kararları eksperler verecek. Ağır veya tam hasar durumu rapor edilecek ve bu duruma sigorta şirketiyle araç sahibi müdahale edemeyecek.

RAPOR SÜRESİ

Eksperler, araca ilişkin raporlarını 5 iş günü içinde Sigorta Bilgi Merkezi’ne iletecek. Tam ve ağır hasar durumu dışındaki araçlar, sigorta şirketleri tarafından hurda ihale platformlarında satılamayacak.

AĞIR HASARLI ARAÇLARIN DEĞERİ

Piyasa değerinin yüzde 60’ı altında hasar gören ve kritik parçalarında hasar bulunmayan araçların ikinci el değerlerinde önemli düşüşler görülecek. Örneğin, piyasa değeri 1 milyon lira olan bir aracın 550 bin lira hasar kaydıyla satışa sunulması durumunda, değeri emsallerinin yüzde 50 altında olacağı öngörülmektedir.

SATIN ALIMI

Hasarlı araçlar, düzgün bir şekilde tamir edildiğinde trafiğe çıkabilir. Eğer aracın şasesi zarar görmemişse ve sadece kaporta aksamında hasar varsa, araç hurda olarak değerlendirilmeyecek. Dış görünümdeki ufak hasarlar genellikle 1 milimetreden daha az bir incelikle belirlenebilir.

DEĞİŞEN PARÇALARIN ETKİSİ

Ülkemizde 90’lı yıllardan önce boyanan veya değişen parçalar, kusur olarak kabul edilmiyordu. Ancak galericilerin artması ve fiyat rekabeti nedeniyle, değişen veya boyanan parçalar araçların değerlerini olumsuz etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde bu tür parçalar, gerekli tamirler yapılarak kullanılmaya devam edebilirken, ülkemizde durum farklılık göstermektedir.

DOĞRU ONARIM YERİ SEÇİMİ

Hasar onarımlarında yetki belgesi olmayan kişiler yerine, kurumsal ve güvenilir yerler tercih edilmelidir. Ustalığına güvenilmeyen yerlerde, parçaların tamirinde kalitesiz malzeme kullanımı ve yanlış uygulamalarla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle, aracın onarımı için profesyonel hizmet almak önemlidir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kasko ve Trafik Sigortasında Yeni Pert Kuralı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.